Oostvaardersplassen
Een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen, omringd door bossen: een waar vogelparadijs van internationale waarde. Dat zijn de Oostvaardersplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. 
In dit vogelrijke moerasgebied werken mens en natuur op een bijzondere manier samen. Zo kom je onderweg heckrunderen, konikpaarden en edelherten tegen. Zij houden met hun gegraas de graslanden op een natuurlijke manier open. En ze vragen op hun beurt ook weer om zorg en beheer.
Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer/oostvaardersplassen

Natuurpark Lelystad
In Natuurpark Lelystad (371 ha groot) leven bijzondere dieren in een natuurlijke omgeving. Zo kunt u oog in oog komen te staan met een wisent, wild zwijn, edelhert, Przewalskipaard of zelfs een eland. Ook leven in het park ooievaars, otters, bevers, moefflons en Pater Davidsherten. De dieren leven in grote leefgebieden dus het is altijd een uitdaging om de dieren te kunnen spotten. Het prachtig onderhouden park heeft kilometerslange goede fiets- en wandelpaden langs de dieren
Voor meer informatie: www.flevo-landschap.nl/natuurpark

Markerwadden
Marker Wadden is een groot project dat zorgt voor het natuurherstel van het Markermeer. Door de aanleg van natuureilanden met zand, klei en slib uit het Markermeer komt nieuwe natuur tot ontwikkeling. Zowel onder als boven water. Een natuurparadijs voor vissen en vogels en een heerlijk recreatie-eiland.
De volgende organisaties bieden overtochten aan:
Natuurmonumenten middels de veerdienst: www.natuurmonumenten.nl/markerwadden 
RIB Experience Markerwadden voor een spectaculaire ervaring: www.lelystadribexperience.nl 
MS Waddenzee voor een overtocht op een historische veerboot: www.mswaddenzee.com